Cozonac de tip panetonne
MASTER LEVI VIT
| Utilizarea produsului prin exemplul: aluatului pentru cozonac | |
| Denumirea produselor | Cantitatea KG |
| Făină c/s | 0,750 |
| Master LEVI-VIT | 0,250 |
| Drojdie Fala | 0,050 |
| Margarină Master Joia | 0,150 |
| Apă | 0,450 |
| Total | 1,650 |
| Utilizarea produsului prin exemplul: aluatului pentru cozonac | |
| Denumirea produselor | Cantitatea KG |
| Făină c/s | 0,260 |
| Master LEVI-VIT | 0,090 |
| Gălbenuş | 0,200 |
| Margarină master joia | 0,150 |
| Miere | 0,150 |
| Maia | 1,650 |
| Zahăr | 0,200 |
| Fructe Zaharate | 0,350 |
| Stafide | 0,250 |
| Total | 2,565 |
Metoda de preparare (maia):
• Se amestecă la viteza 1 făina timp de 2 minute. Se toarnă 80% din apă•la începutul celei de a doua viteză pentru a face drojdie, se amestecă bine
• Se adaugă margarină şi 20% din apa rămasă (după necesitate)
• Se frămîntă aluatul pînă cînd va cădea de pe pereţi
• Se pune în fonic la t 32-34 °C, cu o umiditate de 70-75% pentru 1,5-2 ore.
Metoda de preparare (aluat):
• Se adaugă maia, făina şi Levi Vit şi se amestecă la prima viteză
• Se adaugă gălbenuşurile şi miere
• Zahărul se adaugă în câteva etape
• Adăugaţi margarina la viteza a 2
• La sfîrşitul frămîntării se adaugă stafidele şi fructele confiate
• Aluatul se lasă să se odihnească timp de 30-40 min.
• Se formează aluatul (bile), se lasă timp de 10 min.
• Dospirea - 80-100 minute (aluatul ar trebui să vină ¾ din volumul)
• Pe partea de sus se presură cu Zahăr sau termostabile nuci sau migdale, zahăr pudră
• Se coace 35-40 min. (90x90 190gr. formă) în cuptorul convector la o temperatură de 160 °C şi un cuptor cu platou 190-210 °C
• Produse de patiserie (800-1000gr.) atîrnă fierbinte fundul de "top-down" şi se lasă în uitare timp de 1 oră.
